Deel C vrij deel: inhoudsopgave 

  1. Muziektheorie
  2. Instrumentale begeleidingsvaardigheden: piano of gitaar 
  3. Thomas More Leergemeenschap: vieringen, open dag, extern optreden en uitreikingen

  4. Overige relevante muzikale ontplooiing

Muziektheorie 

In jaar drie van de opleiding tot vakspecialist muziek hebben wij veel tijd en aandacht besteed aan het onderdeel 'solfège'. Daarbij werden wij vaardig in het hand zingen, do - re - mi fa .. en leerden wij over solmisatie. Om een indruk te schetsen van wat wij geleerd hebben, hier een aantal voorbeeldvideo's. 

Tijdens de muzieklessen van Lisa (gitaar - gevorderd) hebben wij ook de kwintencirkel herhaaldelijk gebruikt om te achterhalen in welke toonsoort een lied staat. 

Luisterrepetoire

Hieronder een voorbeeld van mijn luisterrepetoire. Het is zeer divers aan werkvormen en per bouw verschillende liederen. De didactische werkvormen komen uit Nieuw Geluid, blz. 142

Het volledige luisterrepertoire aangevuld door medestudenten: Fleur van Tienen, Inge van Wassenaar, Lennard van den Akker, Jelle Gielesen en Zee de Heer. 

Instrumentale begeleidingsvaardigheden: piano of gitaar

Zingen met eigen begeleiding
Zing met de klas een lied waarbij je de kinderen zelf begeleidt op een akkoordinstrument.
Besteed hierbij aandacht aan een goede begintoon, een gelijke inzet en aan het tempo.

 

Zingen met eigen begeleiding: 

Mijn vader en ik speelden dit liedje op mijn eindexamenconcert van zes VWO. 

Instrumentale begeleiding (met zang).

Sinds de middelbare school speel ik de piano/keyboard in een bandje. 

Thomas More Leergemeenschap: vieringen, open dag, extern optreden en uitreikingen

Hieronder beeldmateriaal van vieringen en workshops. Tijdens theaterkamp in jaar twee van de muziekopleiding werd aan Lennard en mij gevraagd of wij aan alle tweedejaars pabostudenten een muziekworkshop wilde geven.  Daarbij foto's en video's van een Propedeuse viering, Allerzielen, de diplomering, bandcoaching, open dagen en verscheidene kerstvieringen.  De foto's en video's komen uit alle drie de leerjaren van de vakspecialisatie muziek. 

Overige relevante muzikale ontplooiing

In het derde jaar van de vakspecialisatie is de situatie rondom COVID-19. In deze tijd heb ik mij ontwikkeld als digitale muziekjuf, waarbij ik op afstand zeven kleuterklassen van muziekonderwijs voorzie. Wekelijks plaatsen wij op een 'Padlet' (online prikbord) lessen binnen de doelen die de kinderen zouden moeten worden aangeboden. Op deze wekelijkse Padlet ben ik als muziekjuf te vinden.  Daarbij een aantal video's waarin de kinderen de muzieklessen 'volgen' / reageren op de muziekles.