Lessenserie

Les 1:  Aanleren van de basic step, call- and-response, aanleren van een nieuw lied, werken aan ritme

Les 2:  Herhalen van het aangeleerde lied, basic step en werken met ritme. Daarnaast VOPA V van volume en aan/uit zetten van de muziek aangeleerd.

Les 3: Muziek van de Cariben: aanleren lied en oefenen met instrumentale begeleiding

Les 4: Muziek van de Cariben: spelen op instrumenten

Les 1

  • Domeinen: bewegen - zingen - spelen 

In deze les is het doel om de kinderen de basic step aan te leren waarmee zij in hun lichaam het ritme gaan voelen. Wanneer het ritme / pulse goed bij de de kinderen erin zit kunnen we naar de volgende stap over gaan: call-and-response. Deze oefening hebben wij veel gedaan bij Marlou haar lessen, zij leerde via deze route vaak nieuwe liederen aan. Via call-and-response en de basic step ga ik als warming up 'obwisana sana' aanleren, waarmee de kinderen kennis maken met mijn muzieklessen. De kinderen hadden het lied en de basic step al vrij snel onder de knie, waardoor ik met materialen uit de klas het ritme liet doorgeven. 

Deze lessen heb ik gemaakt voor groep 8A op Aruba, deze kinderen hebben nooit muziekonderwijs  genoten vandaar dat dit de eerste stap is. 

Les 2

  • Domeinen: zingen 

Herhalen van het aangeleerde lied, basic step en werken met ritme. Daarnaast VOPA 'V van volume' en aan/uit zetten van de muziek aangeleerd.

Om de kinderen steeds meer te laten wennen aan de muzieklessen herhaal ik de basic step. Wanneer de kinderen dit weer onder de knie hebben voeg ik aan het lied wat zij hebben geleerd de VOPA's toe. De V van volume en het aan en uitzetten van de muziek heb ik hen aangeleerd, om hier hun muzikale vaardigheden mee te oefenen en ook de leerkracht bij wie ik stage loop meer tools voor muziekonderwijs ziet. Het grootste doel van deze eerste lessen is dat de kinderen thuisraken in muziekonderwijs, zij zich durven te laten horen / en zien. 

Les 3 

  • Domeinen: zingen - spelen - lezen 

Muziek van de Cariben: aanleren lied en oefenen met instrumentale begeleiding. Om aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen ben ik op Eigenwijsdigitaal gaan zoeken naar een lied wat bij de kinderen zou passen. Eerst zat ik na te denken om uit de Nederlandse popmuziek een liedje te kiezen, om hen daarmee kennis te laten maken. Maar gezien de teksten in de meeste popmuziek en het 'toegankelijke' internet dacht ik dat het beter was om bij de kinderen aan te sluiten. Het lied 'aiko aiko' op de site van Eigenwijsdigitaal was veelzijdig, een interessant ritme en pulse, vandaar de keuze voor dit lied. 

Ik heb geen filmpje hoe ik het lied aanleer, dit zal ik al typend toelichten: 

  1.  Stel luistervragen aan de groep:
    1.  Welk gevoel krijg je bij dit lied? 
    2. Waar denk je dat het lied over gaat? 
    3. Waar zou dit lied vandaan komen? 
  2. Laat het lied in zijn geheel horen.
  3. Bespreek de luistervragen.
  4. Zing herhaaldelijk het refrein: zing een zin voor en de kinderen zingen het na. Zing de tweede zin, de kinderen zingen het na: de weggeefmethode. Totdat de kinderen het refrein kennen. 
  5. Zing het couplet (bij dit liedje komt het tweede deel van de zin steeds terug), de kinderen zingen het stuk wat zich steeds herhaalt in het couplet. 
  6. Wanneer de kinderen de melodie van het couplet kennen, kunnen zij dit toepassen bij de rest van de coupletten want dit herhaalt zich steeds.
  7. Wanneer de kinderen de coupletten en het refrein goed kennen kun je een volgende les de instrumenten gaan inzetten.

Les 4

  • Domeinen: zingen - spelen

Muziek van de Cariben: spelen op instrumenten. In de vervolg les van het aanleren van het lied staan de instrumenten centraal. In werkelijkheid heeft het mij twee lessen geduurd om de kinderen samen te laten spelen op de instrumenten. De instrumenten bespelen was nieuw voor een heel aantal kinderen en het luisteren naar elkaar was nieuw. Daarbij liet ik hen vrij in de begeleiding: zij moesten luisteren naar de muziek en bedenken hoe zij met de instrumenten deze begeleiding konden gaan vertalen. 

 

  1. Bij de instrumenten: laat de kinderen er eerst even mee kennismaken, dit kan rommelig/lawaaierig over komen. Wanneer jij het aangeeft zijn de instrumenten weer stil en verzameld bij jou (de leerkracht).
  2. Terwijl de kinderen het lied inzetten speel jij voor hoe het instrument bespeeld moet worden tijdens het lied. Geef terwijl je het voordoet het instrument weg. 
  3. Verdeel al 'modellend' de instrumenten. 
  4. Herhaal het lied een aantal keer, en wissel steeds de instrumenten in het rond zodat alle kinderen (verschillende) instrumenten hebben bespeeld. 
  5. Spreek vaste start/stop momenten af. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb